DISC is een methode om het gedrag dat een persoon vertoont inzichtelijk te maken, voor jezelf of anderen. Deze methode kan je helpen om de ideale baan te vinden, gelukkiger te worden in je werk óf om topteams samen te stellen vanuit de visie van de werkgever of manager. We vroegen gecertificeerd DISC-coach (en tevens productieleider bij NPO 3FM) Rohan te Wierik naar zijn tips en ervaringen om het werving- en selectieproces verder te professionaliseren.

Wat is de DISC?

Je hebt er vast eens van gehoord, maar hierbij een korte recap: DISC is een methode om gedrag inzichtelijk te maken. Belangrijk om aan te geven: DISC is geen typering van iemands karakter. De DISC toont dus niet wat er bij iemand intern speelt. Het geeft weer welk gedrag iemand aan anderen vertoont. Je kunt het zien als een ijsberg die voor een deel boven het water uitsteekt en waarvan het grootste gedeelte nog onder water ligt. Het gedeelte onder water zegt meer over wie je werkelijk bent: hier zitten je identiteit, drijfveren en overtuigingen. De top is duidelijker zichtbaar voor de buitenwereld en gaat over gedrag. Het gedrag is dus waar DISC over gaat: hoe je interacteert met anderen.

Een DISC profiel achterhaal je met een test. Er zijn online verschillende gratis versies, maar een betaalde versie (of de test van een coach) helpt je echt verder. Die geven namelijk een duidelijker profiel en tonen je basisgedragsstijl (je instinctieve gedrag, dat van nature komt) en je responsstijl (wat je toont op werk).

De uitkomst? Een kleur. Geel, groen, blauw of rood. Elk van deze kleuren staat voor een bepaald gedragspatroon. Het doel hiervan is je bewust zijn van je gedrag en dat van anderen. Zodat je bijvoorbeeld iets gedaan krijgt van de ander, goed samenwerkt met de ander, rekening houdt met de ander en meer.

Welke 4 gedragsstijlen zijn er?

Iedereen heeft iets van alle kleuren in zich. Ze zijn bovendien veranderbaar (bijvoorbeeld door ouder worden) en hangen af van de omgeving. Maar, iedereen heeft een kleur die meer aanwezig is dan de andere. Dat is je voorkeursgedrag. 

 • Geel = invloed, enthousiast, positief, overtuigend, praat makkelijk, snel, optimistisch, creatief
 • Rood = dominant, resultaatgericht, snel, direct, besluitvaardig, proactief, competitief, neemt graag de leiding, regelaar
 • Blauw = conformiteit, goed aanpassingsvermogen, analytisch, perfectionistisch, denker, nauwkeurig, fan van procedures, planner
 • Groen = stabiel, teamplayer, veilig, geduldig, bescheiden, begripvol, gericht op harmonie, willen graag samenwerken, gevoelig, moeite met verandering

De DISC is gebaseerd op twee assen: mens- of taakgericht en intro- of extravert. Groen en blauw zijn introvert, rood en geel zijn extravert. Daarnaast zijn groen en geel mensgericht en rood en blauw taakgericht.

Voorbeelden van problemen op de werkvloer

Met deze kennis in je achterhoofd kun je als manager of werkgever een sterk presterend team op poten zetten. Maar gaat er iets mis binnen je team of bedrijf? Dan is de DISC een goede, ondersteunende methode om problemen op te lossen. Deze vraagstukken kun je met DISC coaching beantwoorden:

 • Waar ligt het aan dat er veel ideeën zijn maar niets wordt uitgevoerd?
 • Hoe stimuleer je persoonlijk leiderschap in een team?
 • Hoe pakken we een reorganisatie goed aan?
 • Het team presteert niet zo effectief als voorheen – wat doen we hieraan?
 • Hoe gaan we goed om met werkdruk?

Een voorbeeld uit de praktijk

DISC is een middel om patronen inzichtelijk te maken. En die patronen, daar kun je als werkgever optimaal mee leren omgaan – zodat iedere medewerker zich ondersteund en gemotiveerd voelt. Een voorbeeld uit de praktijk: een segment binnen de overheid werd onderhevig aan nieuwe wetgeving. Hierdoor werd het personeel gevraagd zelf acquisitie uit te voeren, waar voorheen opdrachten aangeleverd werden. Je kunt je vast voorstellen dat mensen met groen voorkeursgedrag dit lastiger vinden dan mensen met rood gedrag. Een persoon met groen gedrag, is bijvoorbeeld minder blij met veranderingen en vindt het lastig om pro-actief mensen te benaderen.

Als je als werkgever weet welke mensen welke voorkeurs DISC-kleur vertonen, kun je daar ook de juiste ondersteuning aan bieden. Dat doe je met goede uitleg en een langzame opbouw naar veranderingen: neem ze mee in het proces. Zo kun je elk voorkeursgedrag in specifieke situaties ondersteunen:

 • Geel: deel je enthousiasme over de veranderingen en welke mooie nieuwe ervaringen dit gaat opleveren, het werk is nooit saai! Geef daarnaast je persoonlijke mening, neem de tijd voor social talks.
 • Rood: houd het kort, geef weer welk resultaat het oplevert, wees voorbereid met duidelijke standpunten.
 • Blauw: geef veel details, geef data, praat rustiger, geef goed onderbouwde antwoorden en feiten, praat duidelijk, en geef tijd om beslissingen te nemen.
 • Groen: breek het ijs met een persoonlijke opmerking, praat rustig, luister vooral, wees geduldig, wees bewust van het feit dat die persoon houdt van harmonie en niet van strijd, bied zekerheden.

Op zoek naar een recruiter die je hierbij kan helpen? Consultants Pieter en Rajko denken graag met je mee over de ideale invulling van jouw openstaande functie. Neem contact op via: pieter@themusicrecruiters.com.