DISC is een methode om het gedrag dat een persoon vertoont inzichtelijk te maken, voor jezelf of anderen. Deze methode kan je helpen om de ideale baan te vinden, gelukkiger te worden in je werk óf om topteams samen te stellen vanuit de visie van de werkgever of manager. We vroegen gecertificeerd DISC-coach (en tevens productieleider bij NPO 3FM) Rohan te Wierik naar zijn tips en ervaringen om het werving- en selectieproces verder te professionaliseren.

Wat is de DISC?

Je hebt er vast eens van gehoord, maar hierbij een korte recap: DISC is een methode om gedrag inzichtelijk te maken. Belangrijk om aan te geven: DISC is geen typering van iemands karakter. De DISC toont dus niet wat er bij iemand intern speelt. Het geeft weer welk gedrag iemand aan anderen vertoont. Je kunt het zien als een ijsberg die voor een deel boven het water uitsteekt en waarvan het grootste gedeelte nog onder water ligt. Het gedeelte onder water zegt meer over wie je werkelijk bent: hier zitten je identiteit, drijfveren en overtuigingen. De top is duidelijker zichtbaar voor de buitenwereld en gaat over gedrag. Het gedrag is dus waar DISC over gaat: hoe je interacteert met anderen.

Een DISC profiel achterhaal je met een test. Er zijn online verschillende gratis versies, maar een betaalde versie (of de test van een coach) helpt je echt verder. Die geven namelijk een duidelijker profiel en tonen je basisgedragsstijl (je instinctieve gedrag, dat van nature komt) en je responsstijl (wat je toont op werk).

De uitkomst? Een kleur. Geel, groen, blauw of rood. Elk van deze kleuren staat voor een bepaald gedragspatroon. Het doel hiervan is je bewust zijn van je gedrag en dat van anderen. Zodat je bijvoorbeeld iets gedaan krijgt van de ander, goed samenwerkt met de ander, rekening houdt met de ander en meer.

Welke 4 gedragsstijlen zijn er?

Iedereen heeft iets van alle kleuren in zich. Ze zijn bovendien veranderbaar (bijvoorbeeld door ouder worden) en hangen af van de omgeving. Maar, iedereen heeft een kleur die meer aanwezig is dan de andere. Dat is je voorkeursgedrag. 

  • Geel = invloed, enthousiast, positief, overtuigend, praat makkelijk, snel, optimistisch, creatief
  • Rood = dominant, resultaatgericht, snel, direct, besluitvaardig, proactief, competitief, neemt graag de leiding, regelaar
  • Blauw = conformiteit, goed aanpassingsvermogen, analytisch, perfectionistisch, denker, nauwkeurig, fan van procedures, planner
  • Groen = stabiel, teamplayer, veilig, geduldig, bescheiden, begripvol, gericht op harmonie, willen graag samenwerken, gevoelig, moeite met verandering

De DISC is gebaseerd op twee assen: mens- of taakgericht en intro- of extravert. Groen en blauw zijn introvert, rood en geel zijn extravert. Daarnaast zijn groen en geel mensgericht en rood en blauw taakgericht.

Hoe ziet het ideale team eruit?

Volgens de DISC-methode is het ideale team voorzien van alle kleuren. Of in ieder geval een goede mix van de meeste kleuren. We zien vaak dat er gedacht wordt dat bepaalde functies één kleur hebben. Zo is het logisch dat iemand die de functie van ‘Data Support’ bekleedt ‘blauw’ als voorkeursgedragsstijl heeft; hij/zij houdt ongetwijfeld van feiten en analyses maken. Een team met dezelfde overheersende DISC-kleuren is echter lang niet altijd een goed presterend team. 

Een voorbeeld uit de praktijk van een coach: bij deze klant stond een whiteboard vol ideeën in de vergaderzaal. Het team barstte van de ideeën en ambities. Echter, maand na maand verstreek en geen van deze ideeën werd werkelijkheid. Waarom? Het team bestond volledig uit mensen met een overheersend gele DISC-kleur. Creatieve en outgoing mensen, maar zij bleken wat hulp nodig te hebben bij taakgericht uitvoeren. Voor dit soort gevallen helpt het om iemand met een rode voorkeurskleur toe te voegen aan het team.

Hoe weet ik als werkgever welke kleur ik in mijn team nodig heb?

Het is dus belangrijk om een mix aan DISC-kleuren in je team te hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je in je hiring process mensen met een specifieke DISC-kleur aantrekt? Ga als volgt te werk:

  1. Als je (nog) geen DISC-test hebt gedaan met jouw team, kun je ze allereerst vragen of ze zelf weleens een test hebben gedaan. Op basis van de kleuren in het team, zie je welke kleur nog ontbreekt of weinig aanwezig is. Ook kun je zelf inschatten welke gedragsvoorkeuren er zijn door je af te vragen: is iemand introvert/extravert en taakgericht/mensgericht.
  2. Ga niet alleen af op de kleur die nog ontbreekt, maar vraag je teamleden waar zij behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld: meer structuur. Hier kun je dan gericht op zoeken door iemand met een overwegend blauwe DISC-kleur toe te voegen.
  3. Richt je vacaturetekst in op de voorkeursstijl die je zoekt. Je omschrijft niet letterlijk dat je iemand zoekt met blauw voorkeursgedrag, maar je past wel de inhoud aan op de blauwe kleur. Zo zet je bijvoorbeeld bij het kopje ‘Dit ben jij’ de volgende eigenschappen: analytisch, nauwkeurig, goed in plannen, taakgericht, houdt van structuur.
  4. Vertel je recruiter dat je een voorkeur hebt voor het aantrekken van iemand met een overheersend rode gedragsstijl (bijvoorbeeld). De recruiter kan hier rekening mee houden bij het wervingsproces. 
  5. Stel gerichte vragen in de sollicitatiegesprekken. Staar je natuurlijk ook niet blind op de DISC; uiteindelijk is dit slechts een hulpmiddel dat toegepast kan worden binnen de selectieprocedure. Ga ondertussen in het gesprek op zoek naar de eigenschappen die passen bij de voorkeurskleur. 

Op zoek naar een recruiter die je hierbij kan helpen? Consultants Pieter en Rajko denken graag met je mee over de ideale invulling van jouw openstaande functie. Neem contact op via: pieter@themusicrecruiters.com.