Als recruiters zijn we altijd op zoek naar die speld in een hooiberg die past bij de functieomschrijving en de bedrijfscultuur. Hoe kun je die ene naald in de hooiberg worden voor je volgende baan? Dat gaan we je leren in De Ultieme Sollicitatiegids. Luister (of liever: lees) goed.

Onze sollicitatiegids is een ‘handleiding’ in drie stappen om je wat makkelijker door het sollicitatieproces te loodsen. Allereerst gaan we in op hoe je een goed cv opstelt en waar recruiters op letten bij het lezen ervan. Ten tweede bespreken we hoe je de ideale sollicitatiebrief schrijft en ten slotte hoe je een geweldig sollicitatiegesprek voert. Klaar? Laten we beginnen!

De eerste stap in onze sollicitatiegids: je cv in de verf zetten

Je hebt de baan gevonden die je wilt. Als je gaat solliciteren, is de eerste stap het bekijken van je cv. We hebben je al eerder wat tips en trucs gegeven over hoe je een geweldig cv maakt, maar laten we eens kijken naar de nieuwste learnings.

Hoe korter, hoe beter

Je hebt dit waarschijnlijk al eerder gehoord. Hiring managers en recruiters lezen veel cv’s, dus ze hoeven niet de hele Harry Potter-saga op hun bureau (of in hun mailbox) te hebben. Ontwerp een manier om de informatie die je wilt vermelden te structureren, zodat het op één of twee pagina’s past en vermeld je belangrijkste dagelijkse taken. Op deze manier laat je zien hoe je waarde kunt toevoegen aan de activiteiten van je toekomstige werkgevers, dus zorg ervoor dat de meest relevante informatie gemakkelijk te vinden is. Ben je een financiële professional die bij een filmproducent wil werken? Dan is het relevant dat je in je vrije tijd graag films reviewt. Laat deze informatie weg als het voor de rol niet relevant is.

Wees creatief met tools

Een one pager overhandigen als cv in .doc is een beetje 1990. Vind je ook niet? Tegenwoordig zijn er tal van creatieve tools die je kunt gebruiken om je te onderscheiden. Bekijk hun mogelijkheden en vind er één die voor jou werkt.

Canva

Canva biedt vele kant-en-klare sjablonen om te ontwerpen. Klik gewoon op het sjabloon waarmee je wilt beginnen (infographic, presentatie, omslagfoto en natuurlijk: een cv) en bewerk het ontwerp naar wens. Canva vereist geen creatieve kennis of vaardigheid: ze hebben veel werk voor je gedaan.

Adobe Creative Cloud Express (Spark)

In de wereld van vandaag draait alles om ervaring. Wat als je van je cv er één kon maken? Adobe CCE maakt het mogelijk. Adobe laat je je cv presenteren in presentatievorm, inclusief video’s en animaties om een interactieve ervaring te creëren.

Pixlr

Pixlr is een fotobewerkingsprogramma en zeer eenvoudig in gebruik. Als je een op tekst gebaseerde two-pager maakt, kun je die met Pixlr gemakkelijk verheffen tot een visueel sterk cv.

Een kleine disclaimer*

*Vergeet niet dat je cv als tekstbestand moet kunnen worden geüpload, niet als afbeelding. Recruiters vullen vaak alle invulvelden met de hand in. Dus, als je echt indruk wilt maken: zorg ervoor dat je cv zowel visueel sterk als ATF-vriendelijk is.

Maak je cv op maat

One size fits all geldt niet voor het zoeken naar een baan. Herschik de vaardigheden van elke vorige baan om je te concentreren op vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Benadruk enkele ervaringen die je deskundigheid op een bepaald gebied aantonen. Je cv aanpassen aan de functieomschrijving is iets wat we allemaal doen (en ten zeerste wordt aanbevolen!). Het maakt het makkelijker voor recruiters of een aanwervingsteam om je cv te scannen en te zien of je bij de functie past.

Je sociale mediaprofielen toevoegen: ja of nee?

Kijk nog eens naar je sociale profielen als je ze opneemt in je cv. Passen ze bij de bedrijfscultuur? Zijn je posts gepast? Welk beeld geven de posts van je? Als je deze vakjes niet kunt aanvinken, overweeg dan om ze in je cv weg te laten.

Je cv versturen

Hoe je je cv verstuurt is net zo belangrijk als het maken van het perfecte cv. Soms is er een tool waarin je wordt gevraagd om je cv en sollicitatiebrief te uploaden. Maar, laten we even outside the box denken. Er is altijd een andere optie.

MailChimp

Als je weet dat veel andere sollicitanten de standaard formulieren gaan invullen of een ‘gewone’ e-mail sturen, waarom zou je dan niet een stapje verder gaan? Maak en e-mail met tools als MailChimp om op te vallen. Een groot voordeel: je kunt je e-mail na verzending controleren en zien of hij geopend is, hoe vaak en of de ontvangers op een knop klikken. Dat kunnen interessante gegevens zijn om je sollicitatieproces verder te perfectioneren.

Old school

Wij vinden niet dat je een postduif moet versturen. Maar in een digitale wereld kan het opmerkelijk zijn om iets te sturen dat de recruiter of manager daadwerkelijk kan aanraken. Het zal zeker onthouden worden. Misschien een envelop met een QR-code naar je online cv. Wees creatief!

Wat zeg je ervan? Ben je klaar om je cv te versturen? Wij denken van wel. Duimen maar, en blijf op de hoogte voor het tweede deel van onze sollicitatiegids dat gaat over het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief.